Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Ένα από τα πιο σύνηθη ερωτήματα των διαμενόντων σε πολυκατοικία είναι το κατά πόσο μπορούν να αυτονομήσουν τη θέρμανσή τους ατομικά. Ερωτήματα όπως: "Χρειάζομαι το 50+1;", "Μήπως χρειάζομαι πλήρη ομοφωνία;", "Τι είναι η μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης;" κτλ γίνονται σε καθημερινή βάση.

Ας αρχίσουμε με τα απλά. Συνήθως οι λόγοι αποκοπής ποικίλουν από αδυναμία πληρωμής μέχρι και ασυμφωνία στο ημερήσιο πρόγραμμα χρήσης της θέρμανσης, λόγοι που συνήθως είναι και αδιαμφισβήτητα λογικοί. Ζώντας μέσα σε πολυκατοικία, η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση έχει ως συνέπεια και την αλλαγή των χιλιοστών θέρμανσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χρήστης που θέλει να αποκοπεί, χρειάζεται το 50+1 της πλειοψηφίας της πολυκατοικίας.

Το ΦΕΚ 631/Δ αναφέρει μεταξύ άλλων: "3.3. Κατανομή δαπανών σε ειδικές περιπτώσεις 3.3.1. Ιδιοκτησίες στις οποίες παρέχεται από τον κανονισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής, η δυνατότητα να αποσυνδεθούν μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και που διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης." Οι μόνιμες εγκαταστάσεις είναι οι ατομικοί λέβητες (αερίου, ηλεκτρικοί κτλ) και οι αντλίες θερμότητας. Δεν θεωρούνται μόνιμες εγκαταστάσεις τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και οι σόμπες. Επομένως, εάν κάποιος/α αποφασίσει να αποκοπεί από τη θέρμανση και τοποθετήσει μια μόνιμη εγκατάσταση εναλλακτικής θέρμανσης, τότε έχει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μην πληρώνει ΠΑΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.

Ελάχιστα καταστατικά, αναφέρουν ότι απαγορεύεται να αποδεσμευτεί κάποιος από την κεντρική θέρμανση. Εάν λοιπόν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, το Π.Δ.420/87 δίνει και πάλι λύση στον συνιδιοκτήτη που θέλει να αποδεσμευτεί αναγράφοντας: "δύναται να λαµβάνεται απόφαση για τη µόνιµη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου µε χρήση υγρών καυσίµων και τη σύνδεση µε το δίκτυο φυσικού αερίου, όσων κυρίων µεµονωµένων ιδιοκτησιών προβαίνουν σε τοποθέτηση ανεξάρτητης µόνιµης εγκατάστασης θέρµανσης µε χρήση φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισµό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδοµής.". Δηλαδή όσον αφορά τη χρήση φυσικού αερίου, ακόμα και εάν αναφέρεται στο καταστατικό ρητώς η απαγόρευση αποδέσμευσης, μέσω του ΠΔ 420/87, ο συνιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει στην αποδέσμευση χωρίς φόβο. Δυστυχώς, αλλά η παραπάνω πρόβλεψη για το Φ.Αέριο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στους ηλεκτρικούς λέβητες και στις αντλίες θερμότητας. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι τα καταστατικά τα οποία απαγορεύουν την αποδέσμευση από την κεντρική θέρμανση είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ.

Η συνηθισμένη περίπτωση είναι το καταστατικό να επιτρέπει την αποδέσμευση. Επομένως, τα βήματα είναι τα κάτωθι:
Περίπτωση Φυσικού Αερίου
1) Αποδεσμεύεται ο ιδιοκτήτης από την κεντρική θέρμανση αφού πάρει το 50+1 της πλειοψηφίας.
2) Μονώνει τις υπάρχουσες διερχόμενες σωληνώσεις στο διαμέρισμά του (εφόσον μιλάμε για παλαιά πολυκατοικία).
3) Εγκαθιστά το φυσικό αέριο
4) Παύει να πληρώνει οποιοδήποτε πάγιο.

Περίπτωση αντλίας θερμότητας ή ηλεκτρικού λέβητα
1) Αποδεσμεύεται ο ιδιοκτήτης από την κεντρική θέρμανση αφού πάρει το 50+1 της πλειοψηφίας.
2) Μονώνει τις υπάρχουσες διερχόμενες σωληνώσεις στο διαμέρισμά του (εφόσον μιλάμε για παλαιά πολυκατοικία).
3) Εγκαθιστά την αντλία ή τον ηλεκτρικό λέβητα
4) Παύει να πληρώνει οποιοδήποτε πάγιο.

Φυσικά, θα πρέπει να επιτρέψει στο διαχειριστή της πολυκατοικίας να εισέλθει στο διαμέρισμά του για να τσεκάρει το κατα πόσο μονώθηκαν οι διερχόμενες σωληνώσεις.

Φιλικά
Η ομάδα διαχείρισηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου